“De boerderij lijkt weggewandeld uit Antwerpen: oude rode bakstenen met speklagen van natuursteen, natuurstenen vensters met hier en daar een rechthoekig glas-in-loodverdelinkje. Boven een voordeur in de lang gevel zit zelf een ovaal natuurstenen bovenlicht. Het is onmiskenbaar een hoeve, maar qua materiaalgebruik en stijl heeft het alles van een Vlaams herenhuis uit de barok. De bakstenen komen uit een gesloopte Antwerpse jeneverstokerij en is door een Vlaming gebouwd. De boerderij is neergezet rond 1920.” 

642_2160

“De omgeving vol majestueuze linden en andere bomen straalt de rust van een ver verleden uit. De percelen worden omzoomd door groen. Een van de drie linden achter de boerderij is geveld, een andere is zijn kruin kwijtgeraakt maar er is er nog eentje helemaal compleet en dat is de gene waaraan al sinds mensenheugenis “Onze Lieve Heer” in een kapelletje hangt. Onder de linde staat een bakhuisje, waarvan de oven nog intact is”

“Rond 1420 moet hier al een boerderij gestaan hebben, maar de directe voorganger van deze hoeve is rond 1708 gebouwd. De oudste eigenaar is het Elisabeth Gasthuis uit Antwerpen, maar op een zeker moment kwam het in bezit van mr Eduardus Leopoldus Maria Hermanus baron Speyart van Woerden, kortweg ‘d’n baron. Hij was procureur generaal bij het gerecht in Den Bosch.”

“In 1936 werd een deel van de hoeve verpacht aan de familie Schalk en een jaar later kwam de familie Dekkers-Herijgers in de jachtopzienerswoning te wonen. In 1986 konden ze de boerderij kopen van de ervan Speyart van Woerden. Deze boerderij was in de omgeving een beetje berucht, zegt Janus Schalk, want hoewel het een hele grote boerderij was, gingen de meeste pachtboeren al snel failliet. Het land lag midden tussen de bossen en de heidevelden en het stikte hier van de konijnen, die alles opvraten. De konijnenplaag werd opgelost door de landerijen met diep ingegraven gaas van de buitenwereld af te sluiten en door de heggen uit te doen. ‘Mijn vader was de eerste die het hier uithield’, zegt Schalk.” 

“Nog steeds heeft de boerderij veel met de natuur te stellen. De eekhoorns slepen de hele dag walnoten uit de bomen weg. De ‘hannebroeken’ (Vlaamse gaaien) vallen de groente- en fruitoogst aan. Het gemengde bedrijf van Schalk werd in de jaren zeventig omgebouwd tot melkveebedrijf, terwijl de familie Dekkers het van de aardbeien, fruit en augurken hebben”.

In 2019 kochten wij de boerderij van de familie Schalk. Per 1-10-2019 starten we met Boerderij Bigtelaar – Kinderopvang op de boerderij.